Pune pret pe natura este un proiect care isi propune sa imbunatateasca legislatia, finantarea si capacitatea de management a ariilor naturale protejate, prin promovarea implementarii platilor pentru serviciile ecosistemelor si a altor mecanisme financiare, pentru salvarea naturii si mentinerea calitatii vietii in Romania.

Conferinta finala de proiect

Comunicat de presa - Brasov, 12 iunie 2014

 

Conferinta finala a proiectului privind sustenabilitatea financiara a ariilor protejate din Carpati

 

Joi, 12 iunie 2014, a avut loc conferinta finala a proiectului „Imbunatatirea sustenabilitatii financiare a sistemului de arii naturale protejate din Muntii Carpati”, finantat de Fondul Global de Mediu (GEF) şi implementat de Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare (UNDP) Romania şi Regia Nationala a Padurilor – Romsilva, in parteneriat cu WWF.

 

Proiectul a fost implementat in perioada 2010-2014, avand ca obiectiv general asigurarea sustenabilitatii financiare a ariilor naturale protejate din Carpatii Romaniei, pentru a servi drept model de replicare pentru intreaga Retea Carpatica de Arii Protejate (CNPA).

In acest scop, activitatile si rezultatele proiectului au urmarit doua componente principale, respectiv intarirea cadrului legislativ si cresterea capacitatii institutionale si de resurse umane a autoritatilor de management si a altor stakeholderi pentru a dezvolta si implementa programe de finantare durabila.

 

 

Prin proiect s-au realizat studii si analize financiare care au stat la baza elaborarii unei strategii de finantare a parcurilor gestionate de Romsilva, care include estimarile necesarului de finantare pentru implementarea planurilor de management ale parcurilor nationale si ale parcurilor naturale din Muntii Carpati si implementarea unui sistem de management financiar bazat pe evidentierea cheltuielilor pe activitati, cat si elaborarea unor planuri de business cu identificarea oportunitatilor de venituri alternative, ca de exemplu in urma implementarii unor mecanisme de plati ale serviciilor ecosistemelor. Datorita proiectului, cinci parcuri-pilot beneficiaza in acest moment de business planuri.

Tot in cadrul proiectului a fost infiintata Asociatia Administratiilor de Arii Naturale Protejate, care urmareste imbunatatirea colaborarii intre administratiile de arii naturale protejate in scopul conservarii biodiversitatii si asigurarii sustenabilitatii financiare a ariilor protejate prin mobilizarea de venituri pentru ariile protejate.

Un alt rezultat al proiectului il reprezinta dezvoltarea unei platforme online accesibila la nivelul Retelei de Arii Naturale Protejate din cele sapte tari carpatice, care cuprinde patru module de instruire pe tematica sustenabilitatii financiare a ariilor protejate, cursuri online ce ofera informatii-cheie, atat pentru persoanele direct implicate in gestionarea ariilor protejate, cat si pentru toti cei interesati de acest subiect.

 

In vederea consolidarii cadrului legislativ pentru asigurarea unor instrumente durabile de finantare a ariilor naturale protejate, in cadrul proiectului au fost elaborate o serie de amendamente legislative, prezentate factorilor de decizie spre a fi adoptate. La baza acestor propuneri legislative au stat analize si rapoarte realizate de experti nationali si internationali, care au fundamentat si au propus o serie de mecanisme coerente privind plata pentru serviciile ecosistemelor din ariile naturale.

Astfel, pentru prima data la nivelul Romaniei, a fost realizata o evaluare comparativa intre doua sisteme de management (cel actual – Business as Usual – si unul optim, sustenabil) al ariilor naturale protejate din Carpati, care arata care este impactul economic al ariilor protejate asupra unor sectoare ale economiei – turism, ape minerale, resurse de apa, agricultura, silvicultura şi vanatoare – pe o perioada de 25 de ani.

 

Utilizand date şi statistici de la nivelul a cinci parcuri pilot (Parcul Natural Apuseni, Parcul Natural Muntii Maramureşului, Parcul National Piatra Craiului, Parcul National Retezat şi Parcul National Vanatori-Neamt), studiul arata ca ariile naturale protejate reprezinta un bun economic important şi productiv, care asigura un flux intens de produse şi servicii valoroase din punct de vedere economic, care, prin aplicarea unui sistem de management sustenabil (SEM – Sustainable Ecosystem Management), pot genera resurse importante pentru dezvoltarea economica. Pe de alta parte, continuarea actualului sistem de gestionare a ariilor naturale protejate (BAU – Business as Usual) va duce la declinul iremediabil al biodiversitatii biologice şi la pierderea unor beneficii importante pentru economia tarii*.

Pentru a transmite impactul pozitiv al gestionarii durabile a ariilor naturale protejate, proiectul UNDP-GEF implementat in parteneriat cu Romsilva a oferit argumente economice si sociale, pe care le-a pus la dispozitia factorilor de decizie in vederea amendarii cadrului de politici existent, dar si a adoptarii unor mecanisme de plata pentru serviciile ecosistemelor. Ne exprimam convingerea ca rezultatele proiectului constituie o resursa valoroasa pentru partenerii guvernamentali si vin in sprijinul eforturilor acestora pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a ariilor protejate”, a declarat Monica Moldovan, Director de Programe, UNDP Romania.

Prin acest proiect, am reusit sa crestem capacitatea institutionala pentru ariile protejate din Carpati, prin instruirea personalului din cadrul administratiilor in mai multe domenii-cheie specifice activitatii, aducand o abordare inovatoare in ceea ce priveste gestionarea informatiilor si cuantificarii necesarului de finantare pentru un management adecvat al ariilor naturale protejate. Pe parcursul celor mai bine de 17 ani de colaborare, am beneficiat de sprijinul UNDP in implementarea cu succes a patru proiecte, cu finantare FAO sau GEF, a caror valoare a fost de 3,5 milioane de dolari”, a declarat Dragos Mihai, managerul proiectului, Sef Serviciu Arii Protejate in cadrul Romsilva.

*

Serviciu/ Sursa de venit din cele 5 Arii Protejate

Valoarea de piata pe 25 de ani, cu managementul actual al resurselor (BAU)

Valoarea de piata pe 25 de ani, cu managementul sustenabil al resurselor (SEM)

Beneficiu cumulat sub management sustenabil**

Hrana / agricultura

174 mil EUR

190 mil EUR

83.9 mil EUR

Paduri*

77,3 mil EUR

74,5 mil EUR

-2,8 mil EUR

Rezerve de apa

176,3 mil EUR

177,2 mil EUR

35,4 mil EUR

Turism

787,2 mil EUR

1,282,9 mil EUR

2.626,8 mil EUR

*Managamentul actual (BAU) ar putea aduce inca 2,8 milioane de euro la bugetul de stat, insa in 30 de ani nu ar mai exista paduri care sa aduca vreun venit.

**Beneficiile exploatarii sustenabile iau in considerare impactul avut asupra tuturor activitatilor conexe (ex. agricultura sustenabila inseamna beneficii si pentru turism, surse de apa, infrastructura etc.), deci valoarea cumulata a beneficiilor nu inseamna doar simpla diferenta intre BAU si SEM.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare (UNDP), in parteneriat cu persoane de la toate nivelurile societatii, ajuta la cladirea unor natiuni care sa reziste in fata crizei si contribuie la cresterea calitatii vietii pentru toata lumea. Prin activitatea desfasurata in 177 de tari si teritorii, oferim o perspectiva deopotriva globala si locala care sa duca la sporirea increderii oamenilor si la construirea unor natiuni puternice.

Regia Nationala a Padurilor - Romsilva functioneaza sub autoritatea Ministerului Mediului şi Schimbarilor Climatice şi are ca scop gospodarirea durabila şi unitara a fondului forestier proprietate publica a statului. RNP-Romsilva administreaza 22 de parcuri nationale şi naturale.

Pentru mai multe informatii: Cristina Bucureasa, GEF Projects Communication Assistant, e-mail: cristina.bucureasa@undp.org, telefon: 0737 788882.